Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Σχετικά με τα γεγονότα της 22ης Οκτωβρίου στην ΑΣΟΕΕ

Οκτώβριος 27, 2013 Πολιτικά Κείμενα

‘’ Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Πρωτάκουστη και παράλογη η αντίδραση των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ στη γενναία και καθόλα νόμιμη επιχείρηση της αστυνομίας την περασμένη Τρίτη ,που είχε σκοπό να εξαρθρώσει το παραεμπόριο και να προστατεύσει τη διεθνή εικόνα του ελληνικού πανεπιστημίου. Οι ασυμμόρφωτοι φοιτητές παρασύρθηκαν από μικροπολιτικά συμφέροντα και αποφάσισαν να καταλάβουν το κτίριο, ισχυριζόμενοι ότι -άκουσον άκουσον- υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους και το δημόσιο πανεπιστήμιο.. ‘’

·         Αυτά πιθανότατα από δελτίο των 8.

 

·         Γεγονότα

Η εισβολή των ΜΑΤ στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τη Τρίτη, βρεθήκαμε μπροστά σε μια κλιμάκωση της καταστολής, καθώς πλήθος ανδρών ΜΑΤ εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο της σχολής. Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία συνεργείου του ALPHA. Το σόου, παρουσία του υφυπουργού ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, περιελάμβανε τον αποκλεισμό των γύρω δρόμων. Έπειτα, τα ΜΑΤ κυνήγησαν τους μικροπωλητές, κατέσχεσαν την πραμάτεια τους και συνέλαβαν έναν από αυτούς. Στη συνέχεια, η αστυνομία ζήτησε την εκκένωση του κτιρίου από τους φοιτητές, που εμπόδιζαν τη διεκπεραίωση της επιχείρησης, με την αναμενόμενα αδιάφορη στάση της πρυτανείας. Παρόμοια συμβάντα συμβαίνουν σχεδόν κάθε δυο βδομάδες τα τελευταία δυο χρόνια, με αποκορύφωμα την εισβολή τον Ιανουάριο του 2012 και την εξονυχιστική έρευνα στα στέκια πολιτικών συλλογικοτήτων. 

 

·         Πέρα από τα γεγονότα

Τι κρύβεται όμως πίσω από όλο αυτό το πολιτικάντικο σόου; Με πρόσχημα τη νομιμότητα κυβέρνηση – κρατικοί μηχανισμοί – φασίστες δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο στα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας , στους εργαζόμενους, στους μετανάστες, στους νέους. Βασιζόμενοι στην άθλια και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, προσπαθούν με λύσσα να εξισώσουν τον φασισμό και τη μισαλλοδοξία με τον αγώνα για τη δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Αντιμετωπίζουν με εχθρότητα κάθε ζωντανό κοινωνικό κύτταρο που αντιστέκεται και σκέφτεται διαφορετικά. Ο τελικός στόχος όλου αυτού του τρομοσόου είναι απλός, να συνηθίσουμε στο παράλογο και στον φόβο. Το σύστημα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού το οποίο νιώθουμε όλοι στο πετσί μας επιβάλλει ακριβώς αυτή τη συνήθεια, το φόβο στη διαφορετικότητα και στην αλληλεγγύη και την αδιαφορία για ότι συμβαίνει γύρω μας(φτώχια, κοινωνική εξαθλίωση, μεταναστευτικό κτλ).Η κυβέρνηση μας λέει ότι φταίνε οι μετανάστες για να στρέψει σε αυτούς την προσοχή μας. Θέλει να μην ασχολούμαστε με το Μνημόνιο που μας οδηγεί στην φτώχεια και την ανεργία. Να εμφανίσει τον Μηταράκη σαν διώκτη του παραεμπορίου, ενώ όλοι ξέρουμε ότι η αιτία του βρίσκεται στα παράνομα κυκλώματα στα οποία εμπλέκεται και η αστυνομία. Επιδιώκει να μας τρομοκρατήσει δείχνοντας μας ότι το άσυλο ως χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών έχει περάσει στο παρελθόν και ότι οι αστυνομικές δυνάμεις και η καταστολή είναι έξω, στο προαύλιο ώστε να μην τολμούμε να αντιδράσουμε. Μας θέλει πειθαρχημένους και άβουλους φοιτητές που στη συνέχεια θα γίνουν πειθαρχημένοι εργαζόμενοι που δε θα απεργούν όταν αδικούνται. Ας μην τους κάνουμε την χάρη να φοβηθούμε.

                                                                         

·         Νομιμο/ Δίκαιο

Όσον αφορά την νομιμότητα του ζητήματος και τη βαρύτητα που αυτή έχει ίσως να πρέπει να αναθεωρήσουμε.Φυσικά η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι νόμιμο = δίκαιο και παράνομο = άδικο αλλά ισχύει όντως αυτό ; Πριν περάσουμε στην υποστήριξη ή καταδίκη μιας πράξης θα ήταν καλύτερο πρώτα να διαπιστώσουμε αν ο νόμος που την αξιολογεί  είναι ηθικός. Eμείς πάντως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτοί που οδήγησαν σε εξαθλίωση και ανεργία τόσους ανθρώπους με όπλο τους νόμους δεν μπορούν να μας μιλούν για δικαιοσύνη. Πόσο ηθικό και δίκαιο είναι λοιπόν να στοιβάζεις σε στρατόπεδα εργασίας ανθρώπους που στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον έφτασαν εδώ και είναι έρμαια της εκμετάλλευσης που και το ίδιο το σύστημα συντηρεί; Πόσο ηθικό είναι να καταπατούνται ταυτόχρονα θεσμοί όπως το άσυλο που μόνοι τους στόχο έχουν τη διασφάλιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων; Πόσο ηθικό είναι να στήνεις σόου δήθεν εξάρθρωσης του παραεμπορίου την ώρα της υποδοχής πρωτοετών φοιτητών, καλλιεργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας; Όπως και να έχει πάντως είναι νόμιμο. Σε μια κοινωνία όμως που μας επιβάλλει ανήθικους νόμους τότε ας μας θεωρούν παράνομους.

  

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Μοιράσου το