Α.Ρ.Εν.Α. – Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ

Τα οικονομικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ

Φεβρουάριος 19, 2010 Πολιτικά Κείμενα

                                        Την ώρα που οι μάσκες της Κυβέρνησης πέφτουν…

                                                    εμείς απαντάμε  «ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ»

Προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκαναν λόγο για εργασιακή ζούγκλα και έλεγαν πως θα την καταργήσουν, όμως μόνο 100 μέρες πέρασαν για να γίνει στροφή 180o και αντί για κατάργηση, η εργασιακή ζούγκλα επεκτείνεται, γίνεται πιο άγρια και μονιμοποιείται.
Αυτά που έχουν μείνει να βαραίνουν ακόμα περισσότερο στις πλάτες των εργαζομένων, των φοιτητών, των συνταξιούχων, των ανέργων είναι περισσότερη φτώχεια, περισσότερη ανεργία, άγρια λιτότητα, νέοι φόροι, τα μεγάλα βάρη για άλλη μια φορά στους ασθενέστερους.

Ξαφνικά και εκ των υστέρων το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, πως λεφτά δεν υπάρχουν, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο, πως τα ταμεία είναι άδεια και πως η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Τα οικονομικά μεγέθη όμως ήταν γνωστά προτίμησε όμως η σημερινή κυβέρνηση να κοροϊδέψει τον λαό με υποσχέσεις και δήθεν παροχές, ωραία λόγια για πράσινη ανάπτυξη και δικαιοσύνη. Το αποτέλεσμα; Έχοντας κερδίσει τη συναίνεση του κόσμου, και με την κοινωνία αποπροσανατολισμένη και φοβισμένη από την προπαγάνδα Κυβέρνησης – ΜΜΕ, έρχεται το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή εξόδου από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Συνταγή που αποτελούσε διακαή πόθο για πολλά χρόνια. Την ίδια νεοφιλελεύθερη συνταγή που ήθελε να ακολουθήσει η ΝΔ, την ίδια συνταγή που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των τραπεζών.

Το νεό Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης που κατέθεσε η Κυβέρνηση στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση δήθεν, των προβλημάτων στην οικονομία υλοποιεί ακριβώς αυτή τη συνταγή. Έχουμε:
Η συνολική μείωση του πραγματικού εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων θα ξεπεράσει το10% το 2010.
Πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο πράγμα που οδηγεί στη διατήρηση του θεσμού των συμβασιούχων, των ωρομισθίων, της μερικής απασχόλησης και θα οδηγήσει και στη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
μείωση συντάξεων από 15% εως 35% από τις ήδη «πετσοκομμένες» συντάξεις.
Άμεση αύξηση κατά δύο έτη του μ.ο. ηλικίας συνταξιοδότησης.
Έχουμε την επίσημη ανεργία να παραμένει στο 12% χωρίς καμιά κίνηση για μείωση της.
Και φοροεπιδρομή έμμεσων φόρων που χτυπούν περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα (τσιγάρα, ποτά, καύσιμα).

Ένα μόνο παράδειγμα δείχνει ποιοι κερδίζουν από το χρέος και τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού κράτους. Οι τράπεζες δανείζονται με επιτόκιο 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατόπιν δανείζουν το κράτος με επιτόκιο 6 και 7 %. Αυτό επιβάλει το Σύμφωνο Σταθερότητας που στήθηκε για να διασφαλίζει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Βέβαια οι τράπεζες που μέσα στην κρίση παρουσίασαν κέρδη 200% φορολογούνται με 15% ενώ ο μισθωτός των 900 ευρώ με 25%! Την ίδια ώρα που οι αγορές έχουν «χάσει την εμπιστοσύνη τους» στην ελληνική οικονομία και απαιτούν περισσότερα μέτρα, είναι και πάλι οι αγορές που κερδοσκοπούν εναντίων μας! Ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μας στηρίξουν απέναντι στους κερδοσκόπους απαιτούν επίσης περισσότερα και σκληρότερα μέτρα! Η νεοφιλελεύθερη  «τεχνογνωσία» του Δ.Ν.Τ. που ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου προβλέπει Απελευθέρωση των απολύσεων, ανατροπή του ασφαλιστικού, τριετές πάγωμα μισθών, κατάργηση του 14ου μισθού. Οι σαρωτικές αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο που πλήττουν τους πάντες αλλά κυρίως τους νέους, σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε ένα περιβάλλον ύφεσης και ανεργίας με περιορισμό των μισθών, δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον της χώρας, ένα μέλλον που θα ελέγχεται αυστηρά από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς καμιά αναπτυξιακή προοπτική, πόσο μάλλον αλλαγή του μοντέλου της ανάπτυξης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβάλλει περικοπές κοινωνικών δαπανών για να μειωθεί το έλλειμμα (12% με δικά τους στοιχεία) . Αυτοί που θα πληρώσουν και θα πληγούν περισσότερο από αυτά τα μέτρα και επιλογές του ΠΑΣΟΚ είμαστε σε μεγάλο βαθμό εμείς, οι μελλοντικοί εργαζόμενοι καθώς εμπεδώνεται όλο και μεγαλύτερη «ευελιξία» και «κινητικότητα» στην αγορά εργασίας. (1 στους 6 βρίσκει δουλειά σχετική με αυτό που σπούδασε, 1 στους 4 νέους είναι άνεργος, εισαγωγή των Stage στον ιδιωτικό τομέα, κτλ).
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση στην οποία οδηγείται η κοινωνία είναι αναγκαία η αντεπίθεση της νεολαίας και των εργαζομένων. Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε είναι «ούτε βήμα πίσω».
Να μην υπάρξει καμία συναίνεση και καμία πίστωση χρόνου απο μερίας των θιγόμενων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας στη κυβέρνηση και σ’ αυτούς που τους ετοιμάζουν ένα δυσβάσταχτο μέλλον.

  Η απαράδεκτη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που λειτουργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα σαν εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού αλλά και της ΑΔΕΔΥ (της οποίας ο πρόεδρος συναντιόταν μυστικά με τον υπουργό Επικρατείας) είναι σίγουρα πολύ πίσω από τις ανάγκες του εργαζόμενου κόσμου ο οποίος θα πρέπει να παλέψει για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και των συσχετισμών στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών.

  Μόνη λύση είναι ο μαζικός, ενωτικός, ανυποχώρητος αγώνας των εργαζόμενων και της νεολαίας. Το φοιτητικό κίνημα είναι κομμάτι του λαϊκού κινήματος και έχει βρεθεί στην προμετωπίδα του πολλές φορές στο παρελθόν. Αν τους φόβισε το κίνημα του 06-07 ενάντια στην διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και ο νεολαιίστικος ξεσηκωμός τον Δεκέμβρη του ‘08 αυτό που τρέμουν είναι ένας «εργατικός» Δεκέμβρης σήμερα.

 

  • ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ  ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ ΤΗΝ  ΤΕΤΑΡΤΗ 24/2
  • ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/2 ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Μοιράσου το